Joke Bruggenkamp

 

Waarom zou je mij uitkiezen voor therapie, training of coaching? Een hele goede vraag, want het is heel belangrijk dat het klikt met je therapeut. Ook uit onderzoek blijkt dat een therapie veel effectiever is (en veel sneller gaat) als het klikt. Daarom stel ik me op deze pagina graag aan je voor, zodat je een goede inschatting kan maken of ik wat voor je kan betekenen.

 

Allereerst over mezelf: Ik woon in Groningen, ben getrouwd en we hebben een dochter van 14 en een zoon van 7. Ik heb psychologie gestudeerd in Groningen, maar voor ik dat ben gaan doen heb ik eerst twee jaar de laboratoriumschool gedaan: scheikunde. Het analyseren van stofjes en het uitpuzzelen wat voor stoffen waar in zitten. Het puzzelen en analyseren vond ik erg leuk, maar ik haalde weinig voldoening uit het ontrafelen van allerlei stofjes. Ik heb toen besloten om me te gaan richten op het helpen van mensen: het samen uitzoeken wat er aan de hand is en hoe je kunt veranderen.

 

 

Na mijn studie ben ik gelijk in het diepe gesprongen en gaan werken in de verslavingszorg. Zowel met verslaafde gedetineerden, met asielzoekers en jongeren, als ook hun begeleiders. Daarna heb ik als gedragswetenschapper en behandelcoördinator bij een Justitiële Jeugdinrichting gewerkt en met jongeren en hun ouders in de Jeugdhulpverlening. 

 

Wat alle mensen waar ik mee heb gewerkt gemeen hebben, is dat ze bekend staan als 'moeilijke doelgroep'. Maar mijn ervaring is dat als je echt naar mensen luistert en ze vraagt wat hun overwegingen zijn om te doen wat ze doen, dat ze je hun verhaal ook graag willen vertellen. Mensen doen de dingen niet altijd omdat ze het graag willen, maar soms ook omdat ze vast zitten in hun patroon en niet weten hoe ze het anders moeten doen. Ik ben geïnteresseerd in de verhalen die erachter zitten. Als je dat als uitgangspunt neemt is geen enkele situatie onmogelijk en is er altijd ergens een oplossing.

 

De nuchtere kijk die ik op de laboratoriumschool goed kon gebruiken, heb ik ook meegenomen in mijn werk: Ik vind dat therapie zin moet hebben en dat het je wat moet opleveren. Ik hou geen lange intakes, maar begin het liefst zo snel mogelijk samen met jou of met jullie te kijken naar: wat is er aan de hand, waar heb je last van en waar wil je vanaf en hoe gaan we dat doen. Ik ben niet zo van het oordelen: iedereen heeft een verhaal en daar ben ik benieuwd naar. 

 

Wil je meer van me weten? Bel me of maak een afspraak. Je bent van harte welkom.

 

Joke Bruggenkamp

 

Joke Bruggenkamp is in 2007 gestart met Psychologenpraktijk Flonker. Sinds 2012 werkt zij fulltime in een eigen praktijk en in 2015 is ze daarnaast Kenniscentrum Flonker gestart.