Saskia Schwinghammer

Van jongs af aan fascineren mensen mij. Mensen in alle vormen en kleuren. Hun sprankeling, passie, kracht en dromen. Maar ook hun pijn, onzekerheden, verdriet en angsten; de donkere kanten, die je normaalgesproken niet vaak te zien krijgt.

 

De keuze om psychologie te gaan studeren in Groningen was voor mij dan ook snel gemaakt. In eerste instantie heb ik mijn licht opgestoken binnen de Sociale Psychologie. Na het afronden van mijn studie heb ik nog 4 jaar promotie onderzoek gedaan aan de RUG. Met mijn doctorstitel op zak heb ik een aantal jaar aan verschillende universiteiten gewerkt als Universitair Docent en wetenschappelijk onderzoeker. In die periode heb ik me verdiept in thema’s als zelfwaardering, lichaams(on)tevredenheid, keuzestress, zelfcontrole, onbewust gedrag en de invloed van (sociale) omgeving op je zelfbeeld.

 

Na een tijdje wilde ik meer maatschappelijk relevant en praktisch bezig zijn en toen ben ik enige tijd aan de Hogeschool Utrecht en bij het Voedingscentrum in Den Haag werkzaam geweest als senior onderzoeker en wetenschappelijk expert gedragsverandering.

 

Toen door een grote fraudezaak binnen de psychologie mijn vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek en de hedendaagse cultuur aan universiteiten een flinke deuk kreeg, heb ik het roer omgegooid en ben ik een andere weg ingeslagen. Weg uit de wetenschap, nog meer richting praktijk en dichterbij mensen. Ik heb toen mijn theoretische kennis bijgespijkerd en ook de richting Klinische Psychologie gevolgd aan de RUG. Daarna heb ik praktische ervaring opgedaan tijdens een intensieve stage bij de GGZ Friesland in de Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en Emotie Regulatie Therapie (ERT). En recent heb ik de basisopleiding Emotionally Focused Therapy (EFT) afgerond.

               

Inmiddels werk ik sinds september 2016 met veel plezier bij Flonker. In plaats van in theorieën en abstracties na te denken over mensen luister ik nu naar ze.

Ik kijk goed naar wat je specifieke individuele behoeften zijn en combineer dat indien mogelijk met wetenschappelijk gefundeerde behandelinzichten. Hierbij neem ik je persoonlijke verhaal, beleving en klachten als uitgangspunt en probeer samen met je orde in de chaos aan te brengen, grote lijnen en verbanden te ontdekken en ruimte te creëren in je hoofd en in je leven. We sporen je (onbewuste) overtuigingen en leefregels op (die vaak al in de kindertijd zijn ontwikkeld), die problematisch of schadelijk voor je zijn. En samen gaan we op zoek naar nieuwe (zelf)kennis, praktische hulpmiddelen en vaardigheden waarmee je sterker, stabieler en meer jezelf kunt zijn.

 

Mijn persoonlijke stijl is betrokken, warm, informeel, empathisch en steunend, maar tegelijk ook analytisch, scherp en confronterend als dat nodig is. Humor en een beetje zelfspot mogen in mijn ogen niet ontbreken, omdat het leven en therapie al serieus genoeg is en er ook best gelachen mag worden.

 

Saskia woont met partner en zoon van 3 in Groningen