Werkwijze Relatietherapie

We werken vanuit de werkwijze uit de Emotionally Focussed Therapie (EFT) van Sue Johnson, ook wel bekend van haar boek Houd me vast. 

 

Als het mis gaat in een relatie heeft dat vaak te maken met onderliggende gevoeligheden: je voelt je niet gehoord of gezien. Of je hebt het idee dat alles van jouw kant moet komen en dat de ander zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Vaak heeft dat ook te maken met je eigen opvoeding en je eigen ideeën over hoe het 'hoort te gaan' in een relatie. Als beide partners daar andere ideeën over hebben dan lijkt het of je twee verschillende talen spreekt!

 

Soms hebben mensen ook niet van huis uit meegekregen hoe je goed kunt praten over je gevoel en hoe je aan kunt geven dat je iets niet prettig vindt. Dit kan leiden tot heftige ruzies maar ook tot 'stille oorlog'. Uiteindelijk geven partners het dan vaak op: het kost veel energie maar je komt niet tot elkaar.

 

In relaties zit je vaak vast in patronen: de een dringt aan en de ander gaat er vandoor. Of de ene trekt zich terug en de ander voelt zich in de steek gelaten. Vaak zijn het ook hele specifieke onderwerpen waar de ruzies over gaan: de kinderen, geld of seks.

 

In therapie kun je onderzoeken hoe het komt dat je steeds ruzie hebt of dat je het contact kwijtraakt. Als je dat weet kun je er iets aan gaan veranderen. Veranderen kost tijd en gaat niet van het ene op het andere moment: je moet er energie instoppen en nieuwe dingen uit gaan proberen.

 

Een goede voorspeller voor therapie is of je er allebei in wilt investeren. En dat is regelmatig ook al het eerste struikelblok: mensen hebben vaak het idee dat zij wel willen investeren maar hun partner niet. Opmerkelijk genoeg hebben vaak beide partners dat! Het weer leren zien van de inspanningen en de intentie van de ander is dan onderdeel van de verandering. 

 

We beginnen het liefst samen met beide partners: beide partners zijn belangrijk en het is goed om beide kanten van het verhaal aan de orde te hebben. Daarom zien we tussendoor vaak ook de partners alleen.

 

Hoe een therapie er precies uitziet bespreken we met jullie samen: we kijken aan het begin wat jullie nodig hebben om te kunnen veranderen en daar maken we met jullie een plan voor. We evalueren regelmatig of we nog op de goede weg zijn en of het jullie wat oplevert. Want daar kom je tenslotte voor!

 

Meer informatie over Emotionally Focussed Therapy vind je op de site www.eft.nl